, , ,

Ben jij ondernemer en hoogsenstitief?

Ben jij hoogsensitief en ondernemer?
En vliegt de huidige situatie je aan?

Je hebt kinderen, maar hoe combineer je home-schooling?
Een Corona virus waait rond en de wereld ligt stil.
De vraag naar jouw product of dienst wordt minder. Je hebt misschien je winkel moeten sluiten of klanten moeten afbellen.
Het vraagt creativiteit en uithoudingsvermogen van je en een andere manier van werken.
Ondertussen zitten de kinderen thuis en moeten (veel) huiswerk maken. En maak je je zorgen om je ouders van boven de 70.
Heb je een vol hoofd?
En een raakt je energie voorraad leeg?

Lees mee voor goede tips wat te doen in deze tijd nu je alle zeilen bij moet zetten om je bedrijf draaiende te houden.
Want het is knetter belangrijk dat je blijft staan. Dat je door blijft gaan. Voor jou, je partner, je kinderen, je klanten en je bankrekening. Voor de hele maatschappij.

Tip 1.

Accepteer de situatie zoals deze nu is.

We willen graag struisvogelpolitiek bedrijven. Als ik er niet aan denk, is het er ook niet. Of we bouwen weerstand op. Wegduwen en gedachten van ‘ik wil dit niet’. Liefst figuurlijk stampvoetend zeggen: “ik wil dit niet”.
Beiden kosten veel energie. Als struisvogel gaan we achter de feiten aanlopen en moeten we steeds reageren op wat op ons pad komt. Met weerstand bouw je veel negatieve energie en stress op. Hierdoor gaat creativiteit verloren. Zonde.

Als ondernemer is creativiteit een must. En als HSP’er ben je juist heel creatief! Een mooie gave mits je geen stress hebt.

Neem een rustig moment. Ga zitten en doe je ogen dicht of ga schrijven in je notitieboek.

Eerst even niks.

Een minuut luister je alleen naar je ademhaling. Ademhaling die naar je navel gaat. Dan ga je ervaren hoe het voelt dat je nu in deze situatie zit. Je kunt ook opschrijven wat de situatie betekent voor je. Je angsten, je weerstand, je boosheid misschien wel. Laat dat even toe. We balen allemaal dat het Corona ons pad kruist en een streep door een aantal plannen zet. Maar het kan mogelijkheden geven voor onontdekt gebied. In jezelf.
Je merkt naarmate je verder ervaart of verder schrijft dat je vanzelf bij de creativiteit aankomt. Je ziet weer mogelijkheden. Schrijf ze op. Liefst met zoveel mogelijk details. Wat zie je? Hoe klinkt het? Hoe voelt het?

Pas als je de situatie oprecht accepteert heb je ruimte om er bovenuit te stijgen.

Tip 2.

Plannen. Structuur. Regelmaat.

Wil je regie houden of terugkrijgen dan is een weekplanning en een dagplanning maken essentieel. Zeker nu de kinders thuis zijn.

Als ondernemer krijg je alleen je taken gedaan als je ze structureel inplant. Overzicht hebt van wat er gedaan moet worden. Zo kun je in deze tijden door blijven werken.

Ik betrapte mijzelf er op dag 2 al op dat ik de hele dag aan het reageren was. De kinderen hebben ondersteuning nodig met hun schoolwerk (groep 5 en 7). Willen aandacht. Ik wil een blog schrijven, administratie doen, online klantensessies en ondertussen moeten we nog wc papier inslaan. Of brood of dat wat gewoon op is.
Ik was de draad kwijt. Gevolg; een enorme onrust in mijn lijf en mijn hoofd was chaos. Dan loop ik door het huis, doe wat me voor handen komt maar er zit geen structuur meer in. En ik ben niet ècht aanwezig.

Dus tijd voor een dagschema. Schrijf het groot op en hang het aan de muur. Deel je eigen werktijd in. Overleg met je partner wie welke uren werkt of bij de kinderen is. Ik merkte dat ik prima kan werken als de kinderen ook hun huiswerk doen. Allemaal aan de grote tafel. Mijn dochter heeft briefjes gemaakt met ‘stil, ik werk door’ aan de ene kant en grote ‘???’ aan de andere kant. Dat betekent dat ze een vraag heeft. Ik kan daardoor rustig doorwerken en als ze een vraag hebben zie ik dat aan het briefje. Vaak is het in een minuut opgelost. En zij werken ook rustiger door.
Het voelt als quality time en daar krijg ik weer energie van. Win-win situatie.
Na huiswerk half uur ‘schermen tijd’? Tijd voor mij om telefoontjes te doen.

Jouw situatie is natuurlijk weer anders dan de mijne. Maar ik weet zeker dat als je goed kijkt je de mogelijkheden ziet om je werk voor je bedrijf en bv. home-scholing te combineren.

Plannen, structuur en regelmaat (en je aan deze afspraken houden) geeft je hele gezin en je bedrijf houvast.

Tip 3.

Hou jezelf en je gezin gezond.

Volg de instructies vanuit het RIVM op. Ga niet de deur uit dan alleen voor het strikt noodzakelijke. Vermijd contact met anderen dan je gezin. Doe je cliënt contacten telefonisch of via Skype/Zoom.

Als hoogsensitief persoon ben je gevoeliger voor kleine veranderingen. Als ondernemer kun je deze kwaliteit gebruiken mits je jezelf in goede conditie houdt.

Zorg dat je voldoende slaapt (en je kinderen ook). Normale tijd naar bed. Normale tijd er uit. Aankleden. Op tijd eten. Eet gezond.
Maak de kinderen ook duidelijk dat het geen vakantie is. Dus niet gezellig tot heel laat tv kijken. Of pas om 13u eruit komen.
Plan tijd in om naar buiten te gaan. Lekker de natuur in. Uiteraard niet daar waar iedereen al loopt. Hou afstand. Gebruik je gezond verstand.

Ben je gewend om naar de sportschool te gaan of wekelijks te zwemmen? Alles gesloten dus plof je op de bank met Netflix? Doe jezelf en je huisgenoten een lol en vind een andere manier waarop je wel flink kunt bewegen. Bewegen is essentieel om ook mentaal gezond te blijven.
Wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren, roeien, hinkelen, stelten lopen, kortom genoeg mogelijkheden.

Belangrijk!

Ga flexibel om met het thuis schema. Structuur is wenselijk maar niet als het strijd en ruzie gaat opleveren. Tijd om dan bij te stellen.

Wanneer je hoogsensitief bent is structuur niet altijd je beste kwaliteit. Forceer dus niks, maar weet dat structuur je wel houvast biedt.

Kinderen hebben niks aan strijd en boosheid in deze onzekere tijd waarin ze feilloos aanvoelen dat hun ouders zich bezorgd maken of niet goed in hun vel gaan zitten. Ander gedrag ligt op de loer, boosheid, zich afzetten, niet mee willen werken. Heb daar oog voor. Ja, dat mag je ook nog in de gaten houden. Je bent ouders, dus die verantwoording ligt bij jullie. Neem die ook. Je zorgt dat kinderen optimaal meewerken door momenten op de dag werkelijke aandacht te hebben. Door bereikbaar te zijn op die momenten. Met ze een spel te doen, meespelen met  Lego of de pop, in de tuin hinkelen en hoepelen. Wat zou jij in deze situatie willen en je zo oud bent als je kind? Hetzelfde toch? Verplaats je in je kinderen. Heb ook oog voor hun behoeftes.

Bonus tip.

Maak je je zorgen over hoe het moet nu (een deel van) je inkomen dreigt weg te vallen? Welke regelingen heeft de overheid nu voor mij als ondernemer?
Hoe ga je nu met je investeringen om? En hoe betaal ik de lonen van mijn personeel uit?

Hierover heeft Bart van den Belt, ondernemer en oprichter van de Zakelijk Succes Academie, een hele goede ‘Bart in Business’ gemaakt.
Via deze link kun je dit bekijken en antwoorden krijgen op de vragen.

Zorg dat je rust en overzicht krijgt over je financiële situatie van je bedrijf in deze onzekere tijd.

Ondersteuning?

Merk je dat je ondersteuning kunt gebruiken in deze onzekere en misschien wel angstige tijd? Telefonisch of via Zoom (Skype) kan ik je prima helpen. We kijken samen waar je nu tegenaan loopt en waar je wensen liggen. Het resultaat is meer rust in je hoofd en meer energie om deze spannende tijd door te komen. We zullen dit met elkaar nog een hele tijd vol moeten houden.

Neem vrijblijvend contact op. Laat weten dat je er bent en een stem hebt.

Misschien is dit nog interessant voor je?

4 tips om vastzittende patronen aan te pakken.

Prestatiestress of faalangst overwinnen!

HSP? Een waardevol schema voor balans en persoonlijke groei.

E-boek: HSP in de Jungle

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *