,

HSP? Een waardevol schema voor balans en persoonlijke groei.

Als HSP (hoogsensitief persoon) kun je worstelen met de vraag wie je nu echt bent. Die vraagstelling komt bij al mijn klanten met HSP naar boven als een van de eerste dingen die men ‘aangepakt’ wil hebben. Wie ben ik? Dat is de basis van je bestaan. Diegene die jij bent.

Download hier het nieuwe E-book ‘HSP in de jungle’.

Stroming en Groei:

Dit blog ontstond naar aanleiding van het boekje ‘Wortelen’ van Anselm Grün. Ik heb het een paar jaar geleden gekocht en gelezen. En vorige week kwam het ineens weer in mijn vizier. En toen zag ik de link naar het willen stromen en groeien waar ik voor sta. Mijn praktijk heet niet voor niets ‘Stroming en Groei’. Voor persoonlijke groei is het belangrijk om je wortels te herkennen.

Je voorstellingsvermogen wordt wel aangesproken in dit blog. Wanneer je echt geïnteresseerd bent in je persoonlijke groei en ontwikkeling en je op zoek bent naar balans, begrijp je volledig wat ik geschreven heb.

De boom voor persoonlijke ontwikkeling:

Want zit je weleens in de knoop? Letterlijk zoals ik laatst toen ik in de boom klom. Of de knoop in jezelf?
Hoe hoog was de boom waar je ooit in geklommen bent? Makkelijk omhoog, moeizaam naar beneden? Tenzij je gevallen bent, dan ben je snel beneden 😉

Waar staat een boom voor? Stevig, stabiel, leven, wisselend in de seizoenen, de takken die je kunnen dragen. De takken die je laten vallen als ze breken.

Een boom als stamboom? De basis van je bestaan is de familie waar je in geboren bent. Als eerste het gezin. Je vader, moeder, broers en zussen. En ook de familie die daar weer bij hoort. Als HSP ben je gevoelig voor familierelaties. Het is je kader. Echter kunnen HSP’ers ook heel veel moeite met familie hebben omdat ze zich niet begrepen voelen.
Wat als je gezin of familie uit elkaar gevallen is? Als takken die van de boom gebroken zijn. Welk effect heeft dit om jou als individu?
Familie neemt ook overtuigingen mee, tradities, programmering. De ‘regels’ binnen een familie zijn vaak ongeschreven en duidelijk. Maar wat als je je daar helemaal niet in kunt vinden? Je er niet thuis in voelt?

Wat als de familieboom ziek is, en geen gezonde invloed heeft? Wat doet dat met jou als nakomeling?

Het is goed mogelijk om dit te vertalen naar HSP, hoogsensitiviteit. Naar de problematiek van het dagelijks leven.
Wanneer je hoogsensitief bent, ben je meer gevoelig voor prikkels en stemmingen van anderen dan dat mensen zonder hoogsensitiviteit hebben. Eén op de vijf mensen merkt hoogsensitiviteit bij zichzelf. Deze mensen zijn gevoelig, gebruiken vaak meer intuïtie dan rede en houden niet zo van regels. Ze houden zich er vaak wel aan, maar eigenlijk vinden ze dat de regels niet voor hen gelden.

Als je wortels niet goed gevormd zijn, is de kans dat je moeite hebt met hechting.
Als de stam niet stevig is en sneuvelt deze in een heftige storm, breekt af en geeft geen steun meer. Zomaar ineens moet je alles zelf doen.

Wortelen:

Om stabiel te staan heb je stevige wortels nodig. Voor wortels is stroming van water nodig. Daarmee kan de boom groeien. Daarmee kan jij groeien. Stroming, flow, zoals Persoonlijke groei en ontwikkeling. Hoe waardevol is dat voor jou?

In dit figuur heb ik de balans tussen wortelen, stroming en groei neergezet. Wanneer je wortelt wordt je fundament steviger, komt stroming op gang. Hierdoor kun je groeien. Bij groei is het noodzakelijk dat de wortels zich uitbreiden om stevigheid en balans te geven. Een breed fundament. Zo kunnen de stroming en de groei samen je doel ondersteunen.

Dit is een essentieel figuur wat ik gebruik om persoonlijke groei te waarborgen. Balans is belangrijk. Disbalans in stroming of groei betekent dat de boom mogelijk omvalt.

Om een misverstand te voorkomen. Wortelen betekent niet dat je op dezelfde plek moet blijven staan. Dit wortelen is de balans in jezelf neerzetten. Je eigen wortels kunnen laten groeien waar je ook bent. Dit kan reizend zijn, en ook gewoon op de plek waar je momenteel woont en misschien al heel lang woont. Gewoon, omdat je dat prettig vindt. En dat is prima.

De wortels moeten vanuit jezelf groeien. Omgeving heeft daar zeker invloed op. Dus zoek, net als de boom, een plek op waar je goed gedijd. Bij iedere verandering in je leven weer opnieuw balans zoeken.

Hoe ben jij geworteld? Probeer dat eens op te schrijven of te tekenen. Hoe ziet jouw levensboom eruit?

Stroming:

Flow of stroming, water, is nodig als eerste levensbehoefte. Stroming staat ook voor inspiratie, creativiteit, creëren, passie, voeding, en alles wat je nodig hebt om op gang de komen en te blijven.

Kijk bij jezelf eens wat jij nodig hebt om verder te blijven gaan? Het is fijn als je dit wilt delen onderaan dit bericht.

Groei:

Door groei ontwikkel je. Je hebt groei dus nodig om verder te komen. Door ervaring, door scholing, levenservaring, ondersteunende contacten die je hebt, ontwikkel en groei je verder.
Wat wel belangrijk is, is dat je weet waar je heen wilt groeien. Een boom groeit naar het licht, dat is zijn doel.
Wat is jouw doel in je leven? Of heb je meerdere?

Balans:

Mijn doel in het leven, noem het mijn missie, is mensen helpen bij persoonlijke ontwikkeling, faalangst en ontprikkeling bij HSP.
Dit doe ik door goed te luisteren en uit te filteren waar de blokkade zit die de persoonlijke ontwikkeling tegen houdt.
Ik help mensen bij het transformeren van stress, blokkerende overtuigingen en programmeringen naar rust, zelfvertrouwen en bewust eigen keuzes maken.
Dit heeft als resultaat balans door een positief zelfbeeld dat krachtig staat en en aantrekt wat hij of zijn nodig heeft.

Wil je graag hierover praten? Of heb je vragen? Of wil je meer weten over hoe ik je kan helpen? Via deze link kun je contact opnemen. En geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen.

Mijn nieuwe E-book is uitgekomen! ‘HSP in de Jungle’. Over hoe je je staande houdt in de Jungle van prikkels, stress en energievretende situaties.

Download dit E-book nu hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *