Bij gebrek aan gegevens gaan we altijd ons eigen verhaal verzinnen (Brené Brown)

En in deze tijd van onrust en onzekerheid komt er veel informatie op ons af en wie heeft nu gelijk, en waar doen we goed aan? Dit geeft onrust in het hoofd, terwijl we naar rust verlangen.

6 tips om een tollend hoofd rustig te krijgen

Velen van ons zijn op zoek naar onze ware zelf. Ook ik. Mensen weten waar ze naar zoeken. Vele anderen zoeken wel naar ‘meer’, maar hebben geen idee wàt ze nu werkelijk zoeken.
Het proces, de tocht zelf, is mooier en meer waardevol dan het eindpunt. Een mens is gemaakt om te blijven ontwikkelen. Stilstaan in onze eigen ontwikkeling is tegen natuurlijk. Als we dat doen maakt het ons vaak letterlijk ziek.  We verlangen naar rust in ons hoofd.

Waar zijn we?

Kijk hoe we als jagers en verzamelaars ooit begonnen en waar we nu zijn. Dat kan alleen door mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en leven met de vraag ‘hoe kan het wel bereikt worden’? ‘Hoe kan ik de wereld dienen met mijn talenten’?

Waarom zetten we onszelf dan vaak stil? Geen energie is de meest gehoorde reden. Het heeft toch geen zin, niemand luistert. Ik kan geen verschil maken.

Waar word je hart blij van? En kun je daarmee iets betekenen voor anderen? Door je blije zelf te zijn, je talenten te delen, trek je dit ook aan. Krijg je rust in het hoofd, en komen mogelijkheden op je pad. Daar geloof ik in.

Onze eigen verhalen

Maar we vertellen onszelf verhalen. In de zoektocht naar onze ware zelf horen we bijvoorbeeld verhalen over onze familie ‘die niet zoveel bereikt heeft, dus jij zult dat ook niet kunnen’. Het verhaal in mijn familie is dat we ‘niks nodig hebben’. Het kost allemaal geld. Geen luxe, dat hebben we niet nodig, wij kunnen prima zonder. Mijn moeder winkelt altijd mee in een stemmetje vanaf mijn schouder. Ik hoor het haar steeds zeggen.

Situaties waar we niet alles over weten, vullen we gewoon zelf in. Met onze eigen gedachten, onze meningen en overtuigingen. Bij gebrek aan gegevens gaan we altijd ons eigen verhaal verzinnen.

Bijvoorbeeld het verhaal dat niemand ons zal horen en niemand ons zal zien. Patronen die soms generaties lang doorgaan en niet doorbroken worden. Met als gevolg dat we merken in onszelf dat er meer talent in zit maar het komt er niet uit.
Kortom het ‘stroomt’ niet in onszelf.

Stromen en groeien

Wanneer mensen de keus maken om de hardnekkige patronen in hun leven te doorbreken, zie ik dat ze weer stromen. En groeien. Zo komen we dichter bij onze ware zelf. We groeien in vaardigheden omdat ze de cursus gaan volgen die ze al zo lang willen volgen. Een groei in mindset omdat ze goede boeken gaan lezen. Door vrijuit te gaan spreken worden ze beter gehoord en gezien.

Ik geloof dat ieder mens met zijn of haar werkelijke verhaal anderen kan inspireren. Dr. Carol Dweck schrijft in haar boek ‘Mindset, de weg naar een succesvol leven’ vele voorbeelden van een statische, vastzittende mindset en hoe je een groeimindset ontwikkeld waardoor je alles kunt bereiken wat je wilt bereiken.

Hoe zet ik mijn tollende hoofd stil?

Herken je dit? Zo’n tollend, piekerend hoofd wat maar door blijft gaan. Ook als jij allang besloten hebt dat het klaar is, gaat je hoofd nog door. Altijd maar denken. Denken in cirkels, je komt steeds weer op hetzelfde punt uit. Mensen die in hun hoofd blijven rond tollen, doen dit ook in hun leven. Het leven tolt dan ook rond of komt zelfs tot stilstand. Maar komt niet verder.

Dit is voor hoogsensitieve mensen (HSP) zo wie zo het geval. Situaties die door lijken te gaan ook als je zelf uit de situatie bent. Beleven en herbeleven. HSP weten wat ik bedoel.

Overprikkeling

Veel mensen herkennen dat ze meer reageren op de prikkels om hen heen. Ze horen alles, zien alles, ruiken steeds weer iets, ervaren verandering en sfeer. Bij veel mensen komen prikkels dieper binnen en ze hebben langer nodig om te verwerken. Hoe is dit voor jou? Herken je dit? Grote kans dat je hoogsensitief bent.

In haar boek ‘hoogsensitiviteit professioneel gezien’ schrijft Annek Tol dat mensen die hoogsensitief zijn (HSP, high sensitive persons) de situaties waar ze in terecht komen langer door beleven. Ook als ze uit deze situatie zijn, gaat de beleving vaak nog door.

Ik ben zeker een HSP. Dat situaties bij mij doorgaan, ook als de situatie als over is, herken ik. Casussen waarmee ik te maken heb in mijn werk als kinderverpleegkundige sluit ik niet altijd goed af. Gesprekken met artsen of ouders kunnen in mijn hoofd nog lang doorgaan en herbeleefd worden. Onenigheid met de buren. Een opmerking van mijn moeder.

En daar gaat mijn hoofd tollen. Welke voorbeelden heb jij?

Een tollend hoofd zet je leven stil

Ja precies. Als we deze rondjes blijven rennen in ons hoofd komen we niet verder. HSP begrijpt hoe moeilijk het is om zomaar ‘even’ uit je zo’n cirkel van gedachten te stappen. Ik heb het ook moeten leren.

Waarom zetten we onszelf dan vaak stil? Geen energie is de meest gehoorde reden. Het heeft toch geen zin, niemand luistert. Ik kan geen verschil maken. Allemaal gedachten waarnaar we ons leven inrichten.

In dit blog neem ik je mee naar een paar simpele tips om snel je hoofd weer ‘vooruit’ te krijgen.

Teveel gepieker

Teveel gepieker maakt je ziek. Zo is dat. Je krijgt stress. Lichamelijke klachten. Waar je over piekert. Niemand vindt iets aanwijsbaars. Dus je stelt je aan? We vertellen onszelf verhalen. Over hoe wij denken dat anderen naar ons kijken. Over hoe we denken dat de verwachtingen van anderen naar ons zijn.
We vertellen onszelf verhalen die al generaties lang in de familie vertelt worden. Typische eigenschappen, dus daar zal jij dan ook wel aan voldoen. Opleidingsniveau wat wel of niet behaald wordt.

Tip 1 Inzicht

Allerlei gedachten die we onszelf vertellen zetten ons vast. Daardoor leven we niet het leven dat we wensen. En kijken we naar de mensen die dat wel doen en denken ‘maar hoe dan?’
Nu weet je het dus. Het begint met andere gedachten.

Schrijf eens op welke terugkerende gedachten hou ‘in de greep houden’? Negatieve, niet helpende gedachten die keer op keer je stilzetten.
En wees eerlijk tegen jezelf. Inzicht en herkenning van deze gedachten is al stap 1 om ze te kunnen omzetten.

Tip 2 Stop zetten van je hoofd

Ooit de film ‘Titanic’ gezien? Iedereen kent het verhaal van de Titanic vast wel.
Op het moment dat de ijsberg recht voor het schip gezien wordt, moeten de motoren heel snel omgezet worden van volle kracht vooruit naar achteruit en van koers veranderen. Ze zijn te laat, we weten hoe het afloopt. Maar de scene waarin de motoren en het schip dus, omgezet worden, zo zie ik dat in mijn hoofd ook.

Je kunt het vergelijken met ‘aan de handrem trekken’, stoppen, overzien en van koers veranderen.
En dat is nodig. Aan de handrem trekken. Bewust stil staan bij de gedachten die je opmerkt, stopzetten als je ziet dat deze gedachten je ‘ziek’ maakt en van koers veranderen.

Ik hoor je denken, ‘lekker makkelijk gezegd, bij mij werkt dat niet zo simpel hoor’. Dat weet ik. Bij mij ook niet. Totdat ik door had dat het dus wel zo simpel is.

Tip 3 Master over je gedachten

We hebben niet altijd invloed over de situaties waar we in terecht komen.
We hebben wel een keuze in hoe we met deze situaties omgaan.

Wanneer je meester bent over je gedachten ben je meester over de situaties waar je in terecht komt. Het boek ‘Master your mindset’ van Michael Pilarczyk legt dit perfect uit. Hoe wordt je meester over je gedachten.
Allereerst bij het herkennen van de gedachten die je helpen verder te komen. Gedachten dat je dingen goed doet. Dat je ertoe doet. Dat je je gewaardeerd voelt. Maar nog belangrijker is te onderkennen welke gedachten je hebt die je juist laten rondtollen. Die gedachten die je naar beneden trekken. Dingen waarvan je vindt dat je ze niet kunt. Dat geld voor jou onbelangrijk is. Dat er toch niet naar je geluisterd wordt. De patronen in je leven die je niet helpen en toch steeds weer terug komen.
Ik vond het niet leuk dat ik mijn eigen gedachten over mijn vermeende gebreken in kaart ging brengen. Het confronteert. Het laat het schild van (onhandige) gedachten zien waarachter je je verschuild (bv. geld is voor mij niet belangrijk). Dit schild zorgt dat je niet je ware zelf laat zien.

Tip 4 Je veilig voelen bij je eigen, nieuwe gedachten.

Als je in staat bent te herkennen welke gedachten je helpen en welke niet, kun je jezelf gaan oefenen om bij gedachten die je niet helpen tegen jezelf te zeggen ‘dit is maar een gedachte. Meer is het niet. De gedachte mag weer voorbij gaan’ en neem er afscheid van. Zelf maak ik een handbeweging bij mijn hoofd die de gedachte pakt, uit mijn hoofd trekt en daarna de andere kant op weer loslaat. Binnen enkele seconden in deze ‘vuile’ gedachte weg.

Welke nieuwe gedachten wil jij in je hoofd horen?

Ik kan het wel
Ik ben goed genoeg zoals ik ben
Ik mag loslaten
Ik stop vandaag met roken/ drinken/ snoepen en ga meer fruit en groente eten
Ik mag mijn talenten inzetten
Ik mag het roer omgooien en doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word
Ik mag veel geld verdienen want ik werk hard
Het is oké voor mij om weer een nieuwe opleiding te gaan doen
Ik ga starten, ook als ik nog niet helemaal klaar ben (je bent nooit helemaal klaar namelijk)

Welke gedachten wil jij graag hebben? Deel ze. Wanneer je ze opschrijft, vertelt, deelt blijven ze beter hangen.

In het begin kan een nieuwe gedachte onveilig voelen. Het vergt herhaling en soms oefening. Je omgeving kan afwijzend reageren op je nieuwe gedachten, zeker als je er naar gaat leven. Waarom moet jij nou veel geld verdienen? Je hebt alles toch al? Je hoort het, maar laat deze gedachte voorbij gaan. Leg rustig uit dat jij dit graag wilt. Omdat je met meer geld anderen kunt helpen/ andere investeringen kunt gaan doen/ reizen/ gewoon je dromen kunt waarmaken.

Tip 5 Blijf bij je eigen gedachten

Heb je mooie plannen en wil je graag groeien? Dan is meester over je mindset worden een must.
Beheers je gedachten. Kies welke gedachten je helpen en welke niet. Herken negatieve gedachten en laat ze weer gaan.

Blijf de helpende, positieve gedachten herhalen in je hoofd, in je gedrag en in de woorden die je spreekt.

Tip 6 Uit je hoofd in je lijf

Klanten zitten bij lekker in een stoel en verzuchten “maar hoe zet ik mijn gepieker stil”. “Ik wil zo graag rust in het hoofd”. Door je bewust te zijn dat er ook een heel mooi lichaam onder dat hoofd meeloopt.
Alles speelt zich in ons hoofd af, dat we vergeten dat er meer van ons is.

Zoek voor jezelf een manier om weer te voelen dat je een lijf hebt. Door wandelen, fietsen, sporten, yoga geeft bewustwording dat je een eenheid bent. En je gedachten komen tot rust wanneer je beweegt.

Door bijvoorbeeld meditatie of yoga te beoefenen stuur je ook met je ademhaling letterlijk de lucht door je hele lijf. Met goede ademhalingsoefeningen ben je in staat om negatieve emoties, gedachten en spanning uit je lichaam weg te ademen.

Als bij mij de spanning oploopt ga ik zitten of liggen. En concentreer me op mijn ademhaling. Een paar keer diep inademen en ook weer helemaal uitademen. Dan adem ik in en zeg in stilte ‘ontvang energie’ en adem uit in gedachte via mijn navel en zeg ik stilte ‘en laat los’. Zo stuur ik mijn spanning door mijn navel weg.
Dit ontspant en maakt ruimte voor heldere gedachten die ik nodig heb. Oplossingen voor een probleem. Zelf compassie. Of gewoon de rust in je lijf voelen.

Ook de app Meditation Moments is een aanrader.

Ik heb mijn notitieboek bij de hand liggen. Vaak komen de meest heldere ideeën op die ik gelijk wil opschrijven. Hier krijg ik energie van en weet hoe ik verder kan komen. Het gaat weer stromen in mijzelf. En daarmee kan ik groeien. In mindset, is vaardigheden, in een beter mens worden.

En voor jou?

Ik ben benieuwd naar jouw ideeën hier over. Wil je ze delen?
Of stuur een bericht als je hier verder over wilt doorpraten. Gedachten, wensen en plannen die gedeeld worden hebben meer kans om of los gelaten te worden wanneer ze je niet dienen of juist uit te komen als ze je wel dienen.

Op zoek naar meer tips? In mijn E-book ‘HSP in de jungle’ lees je meer.

Klik hier en ga direct aan de slag.

Meer interessante artikelen lezen?

Tips om vastzittende patronen aan te pakken. 

In 4 stappen naar de mindset van een super hero. 

HSP, balans en persoonlijke groei.

Mindset transformatie met PSYCH-K®

Verlang je naar rust in het hoofd? Je kunt altijd bellen voor een gratis en vrijblijvend gesprek om te kijken of ik je verder op weg kan helpen. Ik ben wel eerlijk. Soms zijn er mensen aan wie ik vertel dat ik ze helaas niet kan helpen. Dat gebeurt als ik de indruk krijg dat ze geen echte verandering willen inzetten. Verandering kost tijd, geduld en discipline. Ik help je met de grote stap om de belemmerende gedachten en overtuigingen die in de weg zitten om je wenselijke leven in te zetten, daadwerkelijk om te zetten in een mindset waarbij jouw wenselijke leven ook echt binnen handbereik komt. Daar heb je lef voor nodig.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *