, , , ,

Coach jij met vanille of met een kleurig pepersausje?

Coach jij met een vanille smaakje of ga je voor de peper en kleur?

Tegenover me zit een groep getalenteerde coaches in spé. Verwachtingsvol kijken ze me aan. Deze dag staat in het teken van coachen bij weerstand, excuses, terugvallen in oude patronen en belemmerende overtuigingen.

Ook je coachee heeft soms een brein die hem of haar voor de gek houdt en zorgt dat wensdoelen niet behaald gaan worden. En dat brein is creatief. Het brein laat je lanterfanten, bingewatchen, door social media scrollen, op de bank hangen, allerlei klusjes oppakken zodat je die ene stap vooruit niet hoeft te zetten en ga zo maar door. En we herkennen het allemaal wel. Dus we begrijpen het ook.
Het is vluchtgedrag van je brein omdat je een nieuwe stap wilt maken en dat ‘way out of your comfort zone’ is. En dat is soms best spannend.
Stappen naar een nieuwe baan, een gesprek over geld met je leidinggevende aangaan, zichtbaar worden en gaan staan voor je eigen bedrijf, je partner vertellen wat de ander zijn/haar gedrag met jou doet. Vul maar aan.

En je bent begripvol geweest dat de stappen niet gezet zijn. Je hebt naar oplossingen gezocht samen. Gekeken welke overtuiging er dwars zit om in actie te komen. Geoefend om een moeilijk gesprek vanuit jezelf aan te gaan.
Je hebt een goede verbinding met je coachee en merkt dat ook het direct confronteren met de ander zijn gedrag, niet werkt.

Tsja, en dan? Bedenk zelf eens, op een moment dat jij zelf op je ‘slechtst’ bent. Welk gedrag laat je dan zien? Wordt je drammerig, of dramatisch of misschien hou je je niet aan (je eigen) afspraken? Op welk ontwijkend gedrag betrap jij jezelf?
En wat werkt dan? Jou vertellen dat je ‘foei, foei dat niet meer moet doen’? Advies geven ‘dit zou je eens moeten proberen’. Eh, duhhh. Dat gaat niet werken toch?

Dan werkt coachen met humor en een kleurig pepersausje weer wel. In de opleiding Allround coach bij #Balansgroep maak je kennis met provocatieve interventies.
Een geweldige manier van coachen waarbij je echt een kantelpunt voor de coachee kunt creëren waardoor deze jou gaat vertellen waarom zijn of haar doel bereiken wèl kan. Terwijl jij het tegenovergestelde beweerd.

Terug naar de groep getalenteerde coaches in spé. We hebben een toffe middag gehad door verschillende manieren van provocatieve interventies uit te proberen. Wat is het effect dan op je weerbarstige coachee? Provocatief coachen gaat vanuit absolute verbinding en vertrouwen, en daarin met humor en een pepersausje je coachee helpen een ander denkproces in gang te zetten. Oude scripts te verlaten en daarvoor nieuwe in de plaats te zetten.

Hoe zou jij willen coachen? Met vanille (gangbaar smaakje, iedereen lust het wel) of een met een lekker kleurig pepersausje die jouw passie als coach weergeeft en waarin jij je coachee kunt meenemen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *