, , ,

De valkuil van perfectionisme. 4 Manieren om hier uit te blijven!

Perfectionisme.

Oei; hoor ik je denken. Dat herken ik wel.

Nou, ik ook.

We zien het als kwaliteit. Mensen denken dat perfectionisme een helpt omdat alles dan keurig afgeleverd wordt. In dit blog gaan we van perfectie naar imperfectie. Met volle overtuiging.

Veel HSP’s (hoog sensitieve personen) zijn perfectionistisch, zo niet allemaal. Het is één van de kenmerken van HSP zijn.

Vorig jaar zomer was ik met mijn gezin op vakantie in de Ardennen. Elke ochtend stond ik heel vroeg op, het was net licht, en ging buiten zitten op het terras. Het was prachtig helder weer elke ochtend. Het huis stond wat hoger op de berg en we keken uit over een dal.

En ‘s morgens als ik daar zat keek ik hoe er 2 of 3 haviken rondcirkelen over het dal. En naast mij in de boom zaten 2 eekhoorntjes.

Heerlijk om te ontspannen. Dit voelde perfect.

Wat ik zo vroeg deed was lezen. Brené Brown ‘De moed van imperfectie’ was een van de boeken die ik gelezen heb in die vakantie.

Dit boek veranderde alles in mijn perfectionisme. De ondertitel is ‘Laat gaan wie je denkt te moeten zijn’. Geweldig, dat was wat ik nodig had. Iemand die me de figuurlijke schop onder de …. geeft en zegt: wees jezelf!

Dit was voor mij het boek dat eindelijk woorden gaf aan wat ik altijd al gevoeld heb, maar geen idee had hoe het te benoemen.

Aan de hand van 10 wegwijzers neemt het boek ons mee naar de weg van perfectionisme, en hoe we denken dat het allemaal moet zijn, naar een bevrijdende wereld waarin we merken dat imperfectie gewoon beter werkt.

En je houdt er een hoop energie aan over.

There is a crack in everything.

That is where the light comes in.’

Dit is precies wat het is. De figuurlijke barst of scheur die bij jou hoort, maakt nu dat het licht naar binnen kan.

Er is nog iets essentieels wat je moet weten over perfectionisme. Het heeft een verband met schaamte.

Zoals Brené Brown ook schrijft: ‘waar perfectionisme heerst, ligt schaamte altijd op de loer. Schaamte ligt in wezen aan perfectionisme ten grondslag’… ‘Een van de manieren waarop schaamte ons leven binnensluipt is via perfectionisme’.

Schaamte is een zwaar woord. En ook al denken we dat schaamte iets is wat hoort bij een kind wat iets stouts heeft gedaan, de ‘volwassen’ vorm is perfectionisme. Want wat gebeurt er wanneer ik iets niet perfect regel, of het niet perfect aflever…. Juist….

De niet-zo-perfecte foto.

2 Fabels over perfectionisme.

(Ik citeer omdat dr. Brown dit zo mooi onder woorden gebracht heeft).

– Perfectionisme is niet hetzelfde als je best doen. Het heeft niets te maken met gezonde prestaties en groei. Perfectionisme is de overtuiging dat we, als we perfect leven, er perfect uitzien en alles perfect doen, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Het is een vorm van zelfbescherming – een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dat het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan    weerhoudt onze vleugels uit te slaan.

– Perfectionisme is geen vorm van zelfverbetering. Waar het bij perfectionisme in wezen om draait, is goedkeuring en geaccepteerd worden. De meeste perfectionisten werden als kind geprezen om hun prestaties en gedrag (cijfers, manieren, gehoorzaamheid, zelfverloochening, uiterlijk, sportprestaties). Ergens hebben ze de volgende gevaarlijke en belemmerende overtuiging opgepikt: ik ben wat ik doe en hoe goed ik het doe. Plezieren/pleasen, Presteren. Perfectioneren.

Gezonde inspanning is op jezelf gericht: hoe kan ik beter worden? Perfectionisme is op de ander gericht: wat zullen ze ervan vinden?

Elke dag merk ik dat ik weer een stukje perfectionisme kan loslaten. En heb ik gemerkt hoe essentieel het is. Om tevreden te kunnen zijn met ‘goed-genoeg’.

 

4 manieren om perfectionisme te overwinnen:

1. Erkennen dat we gevoelig zijn voor menselijke ervaringen als schaamte, afkeuring en verwijten.

2. Je angsten overwinnen. Je imperfectie omarmen betekent perfectionisme loslaten.

3. Compassie met onszelf gaan ontwikkelen.

4. De beloning van moed, compassie en verbondenheid aanvaarden.

Dit blog wordt te lang. In een volgend blog zal ik meer vertellen over de moed van het loslaten.

Wil je meer weten hoe ik je kan helpen met het loslaten van perfectie, en je het rotsvaste vertrouwen kunt krijgen dat je goed bent zoals je bent?

Boek dan nu een 20 min durende coach sessie waarbij we kennis maken met elkaar, we ontdekken of we een match zijn en hoe ik jou kan helpen naar een leven zoals jij zelf wilt dat het eruit ziet. Na die 20 minuten sta jij in de startblokken voor jouw beste leven.

Kun je niet wachten? Hier kun je je 20 minuten gesprek aanvragen.

Hier zijn geen kosten aan verbonden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *