alleengeboren tweelingen|stroming en groei

Hardnekkige patronen waar je verstrikt in raakt.

Goede voornemens. We willen ze best, maar vinden het ook stom. Waarom? Omdat we onszelf niet vertrouwen dat we ze volhouden.
We willen allemaal minder snoepen, ons leven betekenis geven (dus minder YouTube en Netflix), meer bewegen, boeken lezen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, aandacht geven aan onze naasten, spelletje met de kinderen doen en zo hebben we allemaal onze eigen wensen. Het zijn hardnekkige patronen wat we zelf steeds herhalen en daarom zo moeilijk lijkt om te doorbreken.

Goede voornemens zijn de afspraken die je met jezelf maakt over gedrag waar je vanaf wilt. En je spreekt met jezelf af welk gedrag je daarvoor in de plaats wilt.

Een goed voornemen is een afspraak die je met jezelf maakt.

Lees hier de (onverwachte) oorzaken waarom het niet lukt om je goede voornemens vol te houden.

In dit blog tips om het wel vol te houden!

Zelf heb ik ook gemerkt hoe moeilijk het is om je aan je eigen afspraken met jezelf te houden. Eind vorig jaar besloot ik geen koek en snoep meer te eten. Hopelijk gingen die krampen in mijn buik dan weg. Zes weken heb ik het volgehouden. Ervaren dat mijn buik inderdaad rustiger werd. En toen kwam Sinterklaas, en later de Kerstman in het land met hun heerlijke pepernoten, chocolade letters en kerstkransjes. En floep, dat vond ik een goede reden om uitzonderingen te maken. Resultaat: kerstvakantie vol buikpijn….. Ik baalde van mijzelf dat ik me weer had laten gaan.

Wat is dat toch? Waarom is het zo moeilijk om nieuw gedrag vol te houden? Omdat onze hersenen het registreren als oncomfortabel en onveilig. Je doet iets wat je nog niet goed kent. Dat kan eng zijn, misschien krijg je tegengas van je omgeving ‘doe niet zo flauw, doe gewoon mee’.

Lees hier meer over oorzaken.

En hoe hou je het dan wel vol? Theorie leuk, maar we willen resultaten, nietwaar?

4 tips om je aan de afspraken die je met jezelf maakt, te houden!

Tip 1: Je eigen beslissing.

Niks werkt meer demotiverend dan iets doen ‘omdat je partner dat zo graag wil’. Stop hier direct mee, houdt niemand vol.
Als je iets wilt veranderen in je eigen gedrag zul je ZELF die beslissing nemen en je doet het ook voor JEZELF. En voor niemand anders. Jij moet door de moeilijke periodes van verleiding heen. Niemand anders doet dat voor je.

Weet de reden waarom je het voor JEZELF doet. Maak het waarom helder. Ik wilde van mijn buikkramp af. Misschien wil jij meer rust, meer spierkracht, meer voldoening, je gezonder voelen, meer geld overhouden, meer connectie met anderen. Zoek je ware reden waarom jij graag een gewoonte die nu niet goed voor je is, wilt veranderen.

Als we naar het voorbeeld kijken van het stoppen met roken: niemand lukt het om te stoppen ‘omdat de maatschappij dat wil’. Je doet het wel omdat je meer lucht in je longen wilt. Langer wilt leven. Geld wil overhouden. Je niet altijd wilt stinken naar rook. Een voorbeeld wilt zijn voor je kinderen zodat zij niet gaan roken.

Schrijf het op en plak het op de koelkast.

Tip 2: Eén ding tegelijk.alleengeboren tweelingen|stroming en groei

In het verleden heb ik vaker de fout gemaakt door direct alles aan te willen pakken. En gaan sporten, en snoep weg, en vroeg naar bed en, en ,en.

Eén ding tegelijk werkt beter. Beginnen met dat wat je het makkelijkst vol te houden lijkt. Als je dat 6 weken volhoudt, ervaar je dit succes gevoel en ga je met zelfvertrouwen de volgende stap aan.

Tip 3: Maak een noodplan.

Die verleidingen die toch op je pad komen geven een oncomfortabel gevoel. Je wilt graag toegeven maar je mind zegt ‘niet doen’. En wie is dan sterker? Die goede voornemens of dat hardnekkige patroon?
Je mind vertelt je ook dat het ‘niet erg is om een keer het wel te doen’. Gaat je belonen omdat je het al 2 weken volgehouden hebt door deze gedachten.

Ai, ai, ai, dit gaat trekken van binnen. En de stap om toe te geven aan de verleiding is groot.

Weet dat dit gaan gebeuren. Wees voorbereid. Wat doe je bij verleidingen?
• Afleiding. Loop even weg, ga iets anders doen, bel iemand, leg weg wat de verleiding is. Zorg dat het niet in huis is. Vraag medewerking van de mensen om je heen.
• Terug naar je heldere bedoeling waarom je dit wilde veranderen. Je hebt het al twee weken volgehouden! Dat is moeilijk en dus super knap dat het gelukt is! Prijs jezelf! Vanaf nu wordt het alleen maar makkelijker. Ga ervoor.
• Zet dit vast in je gedachten: alleen door nieuw gedrag krijg je nieuwe gewoontes. Gewoontes die je vooruit helpen.

En wat als de verleiding toch een keer te groot is geweest? Zak je dan gelijk terug door je eigen afspraak met jezelf helemaal los te laten? Of zeg je tegen jezelf: helaas, dit was jammer, maar ik neem nu de beslissing dat ik dit niet nogeens laat gebeuren. Ik ga door met wat ik met mijzelf afgesproken heb.

Praat er over met je naasten, goede vrienden, collega’s. Wees helder in wat je van hen verwacht. Wel ondersteuning? Juist voorlopig niks over zeggen? Wees helder.

Tip 4: Hoe ziet je ‘nieuwe’ leven er uit?

Maak een beeld, hoor de woorden en ervaar je nieuwe gedrag. Hoe ziet het er uit wanneer je gestopt bent met roken? Je meer bent gaan sporten? Koek en snoep hebt laten staan?

If you have a clear picture in your head of something that is going to happen
And you have the courage enough to speak it
It will happen

Conor McGregor

Meer weten over de oorzaken van hardnekkige patronen? Lees hier.

Welke afspraken wil jij met jezelf maken (oftewel welk goede voornemen heb jij)? Deel ze onderaan dit blog. Dit is stap 1 naar een leven met betekenis.

Meer lezen?

PSYCH-K transformeert onzekerheid naar zelfvertrouwen.

De valkuil van perfectionisme. 4 Manieren om hier uit te blijven!

PSYCH-K kennismakingsworkshop

Alleengeboren Tweelingen en hardnekkige patronen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *